Cambodja 2010

Vanaf 27.06.2011 worden vier kopstukken van de Cambodjaanse Rode Khmer berecht. Ze worden mede verantwoordelijk gehouden voor de dood van naar schatting 1,7 miljoen Cambodjanen die onder het schrikbewind werden vermoord.

Strafkamp
Onder leiding van Pol Pot, ‘Broeder 1’, voerde de communistische Rode Khmer tussen 1975 en 1979 een dictatoriaal regime in Cambodja, dat daardoor veranderde in een groot strafkamp. De vier kopstukken die nu terecht staan, waren lid van de regering ten tijde van de misdaden. Het zijn ‘Broeder 2’ Nuon Chea (84), voormalig president Khieu Samphan (79), oud-minister van Buitenlandse Zaken Ieng Sary (85), en zijn vrouw Khmer Rouge First Lady Ieng Thirith (79), die minister van Sociale Zaken was. De vier zitten sinds hun arrestatie in 2007 in voorarrest.

De vier schuiven de schuld af op hun voorganger Pol Pot en zeggen geen weet te hebben gehad van de misdaden die onder hun leiding plaatsvonden. Het proces duurt naar verwachting twee jaar.

Kritiek
Er is veel kritiek op het Cambodja-tribunaal, een samenwerking tussen de Verenigde Naties en Cambodja. Er zou corruptie gepleegd worden en de Cambodjaanse regering zou teveel invloed uitoefenen en de hoofdaanklager zou worden tegengewerkt. Tot nu toe veroordeelde het tribunaal één oud-commandant. Hij werd vorig jaar tot 35 jaar cel veroordeeld.

http://nos.nl/l/tcm:5-991820/

Over joeribollaerts

graphic designer, Antwerpen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

<span>%d</span> bloggers liken dit: